1 Ağustos 2010 Pazar

The Sorcerer's Apprentice - Sihirbazın Çırağı (2010)





Yönetmen: Jon Turteltaub


Senaryo:Lawrence Konner, Doug Miro, Matt Lopez, Mark Rosenthal, Carlo Bernard


Yapım: ABD






Disney’in yeni filmi olan “The Sorcerer’s Apprentice” Türkiye’de 16 Temmuz da “Sihirbazın Çırağı” ismiyle vizyona girdi. Vizyona girdiği hafta dikkatleri üzerinde toplayan film, ikinci haftasında “Son Hava Bükücü”nün de ekranlarla buluşmasıyla birlikte Box Office'de ki birinciliğini kaptırdı.

Kısaca film klasik olarak iyilerle kötülerin savaşı üzerine kurulu. Gelmiş geçmiş en iyi büyücü olan Merlin ile insanlığı yok etmek isteyen kötü Morganacılar arasında ki savaşta Yüce Merlinci'nin (Dave) ortaya çıkışıyla gelişen olayları anlatıyor.

Daha detaylı bahsetmek gerekirse, Baltazar Blake(Nicolas Cage) adında ki sihirbaz hayatına girmeden önce sıradan bir üniversite öğrencisi olan Dave (Jay Baruchel), Blake’in uzun zamandır rakibi olan Maxim Horvath (Alfred Molina) isminde ki bir başka sihirbazın sadece onları değil, tüm Newyork şehrini tehdit etmesiyle, Blake’in koruması altına girmesini ve çırağı olmasını anlatıyor.

Görsel efektleriyle dikkat çeken filmde, Nicolas Cage, Monica Bellucci (Veronica) ve örümcek adam filminden tanıdığımız Alfred molina gibi ünlü isimler de mevcut. Başrol karakteri Dave’i ise Jay Baruchel canlandırıyor.

Hikayenin fikir babası olan Cage, hikayeyi senaryo ekibine teslim ederken , çocuklara hitap eden, komedi yanı ağır basan, içinde gizem de olan bir macera filmi yapmak istemiş. Filmin komedi yönünü, Dave karakteri için Jay Baruchel’i seçerek doldurulmaya çalışılmış belli ki. Bruchel’ın abartılı oyunculuğu hemen göze batıyor. Filmde gülünecek her şey Dave karakterinin kesinlikle gereksiz bulduğum mimikleriydi. Bir müddet sonra ise bu güldürü unsuru itici gelmeye başlıyor. Bununla birlikte şüphesiz sadece Bruchel’in oyunculuğunu eleştirmek hata olur. Esasta Dave karakteri güçlü bir imaja sahip değil. Alışık olmadığımız bir şekilde korkak ve kendine güvenmeyen bir kahraman. Tabi ki bu imaj, filmin sonunda Dave karakterinin başarılarının gerçekçi gözükmemesine sebep oluyor. Emek harcamadan kazanılmış bir zafer izlenimini uyandırıyor. Film bu yönüyle de türünde ki filmlerden farklılık gösteriyor.

Bununla birlikte, Nicolas Cage ise burada da oyunculuğunu konuşturmuş. Fakat filmi götüren bu yetenek, sanki Dave karakterinin ön plana çıkması için özellikle pasif hale getirilmiş gibi bir izlenim uyandırıyor. Yine de Baltazar karakteri gizemli duruşu, trençkotu ve uzun saçlarıyla akıllarda kalmayı başarıyor.

Filmin güzel noktalarından birisi de sihir ve bilimin kaynaştırılması olmuş. Bu fikirden gerçekten etkileniyorsunuz. Ayrıca filmde sevgiye ve aşka övgü olduğunu görüyorsunuz. Bunlara rağmen sağlam bir temele oturtulamayan senaryo alalade yazılmış hissi uyandırıyor.

Yapımcılarından birisinin de Nicolas Cage olduğu filmin imdb puanı 6.3. Kolay kolay bir filmi beğenmeyen imdb takipçilerinden oldukça yüksek puan aldığını görüyoruz. Bunun da son zamanlarda 3 boyutlu ve görsel efektli filmlerin daha çok ilgi ve dikkat çekmesiyle alakalı olduğunu sanıyorum. Son zamanlarda çekilen bol görsel efektli filmlerin yanında Sihirbazın Çırağı'nın pek de beklentileri karşıladığını söyleyemeyiz.

Sonuç olarak iyi ve kötü yanları birbirini dengeleyen vasati bir film olduğunu söyleyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...